Pages

Tuesday, March 8, 2011

Do it ur own beauty salun ….


~ korang kalo byk wang mesti weekly thrice nak g beauty salun kan? … mesti suker nak cantik2 n manja2 kan diri … semua perempuan adalah sama … semua berkeinginan nak cantik, kulit mulus, putih melepak …






~ tetapi tak semua yg bernasib baik punyai bajet yg cukup nak wat menda2 tu semua … dan aku pon termasuk ler salah sorang yang kureng berkemampuan tu ….

~ jadi kena pikiaq alternatif lain yg murah dan tidak memudaratkan … so conclusion ialah :- … 'lidah buaya' or nama scientific 'aloe vera' ….


~ so apa yg aku wat ialah … tanam aloe vera dalam pasu .. jaga baik2 … bila daun2 dia dah besar n lebar2 .. potong satu demi satu .. (sehari guna 2daun) … buang sisi tepi yg ada menda tajam2 tu … pastu korek kuar isi dia guna sudu, yak isi tu .. simpan dalam fridge bagi sejok .. utk tepek kat muka n ramas kat rambut …






~ kat bawah kulit after korang korek isi … mesti ada lendir2 kan .. kulit aloe vera tu korang sapu ler kat segenap ceruk anggota badan … pastu biarkan dia kering sirik .. after 15-30mins .. mandi ler .. cuba ler setiap hari .. pada waktu pagi or petang sebelum mandi …







~ pasti after certain time … kulit korang yang tak mulus gerenti ketara perubahannya especially kat tumit kaki yang merekah-rekah tu … tapi bukan ari ni buat esok dah ok … sendiri mau hengat la … mana ada keajaiban camtu …

~ selamat mencuba …

2 comments:

jelita78 said...

beb!
i buat!!
tapi yaAllah, apesal i rasa mcm gatal kulit muka ni?
i mean, masa i letak aloe tu, terus i rasa mcm kena cubit cubit dek semut semut halus.. sooo itchy! i donno why.

Zhen An said...

~kat muka u letak lendir yg kat kulit or u letak isi dia? ...
~ kat muka i tepek yak isi aloe tu .. letak tak lama- lepas abis usap2 seluruh muka terus i cuci .. (tapi before i tepek kat muka, i sejukkan kat fridge semalaman) ..
~ kat anggota badan yg lama- dah abis sapu n usap smpi lendir aloe tu kering kat badan ... at first mmg ada rasa itchy cam u kata tu lar .. but i usap2 manja tempat yg itchy tu smpi rasa tu ilang ...
~ then after dah 3-4 kali wat, dah tak rasa apa pun ... (usually b4 i wat apa yg i tulis kat atas tu, i selawat dulu n sebelum i amik daun aloe tu, i beri salam dulu kata pokok tu n ucap terima kasih) ...
~ cuba la lagi, kalau tak menjadi juga, mungkin kulit awak lebih sensitif dari kulit saya ... minta maaf ye ...

Post a Comment